Seminarium
04.12.2015 w laboratorium zorganizowane zostało seminarium pt. "Czy producentowi wolno wszystko...", na które zaproszeni zostali producenci żywności, głównie sektora mięsnego.
Udział w seminarium był szansą na uaktualnienie i pogłębienie wiedzy dotyczącej wymagań prawnych w zakresie omawianych tematów.
W programie przedstawiono następujące zagadnienia:
1. Podstawowe elementy etykiety mięsa i jego przetworów w aspekcie przepisów Rozporządzenia
Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.
2. Znakowanie produktów spożywczych wartością odżywczą wg Rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.
3. Fałszowanie żywności. Wykrywanie części kostnych pochodzących z MOM w produktach mięsnych -
wykorzystanie metod histologicznych.
4. Zanieczyszczenia żywności i dodatki do żywności.
5. Badania mikrobiologiczne - obszar regulowany prawnie (metody referencyjne/alternatywne).
Prelegenci, to pracownicy laboratorium oraz zaproszeni goście współpracujący z laboratorium:
z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego im. J.J Śniadeckich oraz z IJHARS w Bydgoszczy.
Wszystkim osobom zaangażowanym w zorganizowanie i realizację seminarium składam serdeczne podziękowania.
Jowita Oleszak