Seminarium

9.12.2022 r. w Niezależnym Laboratorium Badawczym STANLAB Sp. z o. o. w Bielawach, k. Nakła nad Notecią odbyło się seminarium dla producentów sektora mięsnego.

Na spotkaniu swoje prelekcje wygłosili zarówno pracownicy Laboratorium, jak również zaproszeni goście: dr hab. inż. Hanna Jankowiak, prof. PBŚ z Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt Politechniki Bydgoskiej, mgr inż. Maciej Wysocki - hodowca bydła rasy Highland, producent marki "Królewska Wołowina" oraz mgr inż. Beata Bakalarska - Naczelnik Wydziału Kontroli Artykułów Pochodzenia Zwierzęcego z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych.

Tematy prezentowane na seminarium zostały opracowane na podstawie propozycji uczestników i dotyczyły następujących zagadnień:
1. Mięso, surowe wyroby mięsne, produkty mięsne - prawidłowa kwalifikacja. Nutri-Score.
2. Wyznaczanie mięsności produktów na podstawie wyników badań laboratoryjnych.
3. Ocena jakościowa mięsa wieprzowego.
4. Badanie obciążeniowe (challenge test) - określenie potencjału wzrostu Listeriamonocytogenes w próbkach żywności.
5. Metody histologiczne w ocenie produktów mięsnych.
6. Stwierdzenie zgodności/niezgodności wyników/rezultatów badań. Stosowane zasady podejmowania decyzji przy stwierdzaniu zgodności/niezgodności.
7. „Królewska Wołowina”, jako odpowiedź na zmieniający się rynek wołowiny w Polsce.
8. Znakowanie produktów mięsnych. Ewaluacja oznakowania przetworów mięsnych na przestrzeni lat 2016-2022.

Dodatkowo, uczestnicy seminarium mieli możliwość degustacji sera produkowanego w ramach projektu „Zielone Mleko”, a studenci z Alfa Animalis - Studenckiego Koła Naukowego WHIBZ PBŚ zapoznali się z pracą w laboratorium badawczym oceny jakości żywności.

NOWE WYDANIE ZAKRESU AKREDYTACJI AB 819

Szanowni Państwo,
miło jest nam poinformować Państwa, że dnia 22.06.2022 r. w Polskim Centrum Akredytacji została podjęta decyzja o uaktualnieniu i rozszerzeniu Zakresu akredytacji Nr AB 819 dla Niezależnego Laboratorium Badawczego STANLAB Sp. z o.o.
  Zakres akredytacji Nr AB 819

Podziękowania

  Podziękowania.pdf