Nowe wydanie zakresu akredytacji AB 819
Szanowni Państwo,
miło mi jest poinformować Państwa, że z dniem 3 lipca 2019 r. w PCA została podjęta decyzja o przedłużeniu akredytacji Nr AB 819 na kolejny cykl akredytacji w uzgodnionym zakresie akredytacji.
Spełniamy wymagania nowego wydania normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02.
Informuję, że w obszarze badań chemicznych zakres akredytacji rozszerzyliśmy o:
dla mięsa i przetworów mięsnych oraz wyrobów garmażeryjnych:
- Zawartość azotynów i azotanów - metoda enzymatyczno-spektrofotometryczna
dla wody do spożycia przez ludzi:
- Stężenie jonu amonowego - metoda spektrofotometryczna
w obszarze badań mikrobiologicznych zakres akredytacji rozszerzyliśmy o:
dla mięsa i przetworów mięsnych:
- Obecność antybiotyków i sulfonamidów - metoda dyfuzyjna
dla mięsa i przetworów mięsnych oraz próbki środowiskowe z obszarów produkcji żywności
i obrotu żywnością: wymazy z powierzchni ograniczonej i nieograniczonej szablonem, w tym rąk:
- Obecność DNA specyficznego dla Listeria monocytogenes - metoda Real-time PCR
dla mięsa i przetworów oraz innych produktów żywnościowych (zgodnie z zakresem akredytacji):
- Zawartość gliadyny - metoda immunoenzymatyczna (ELISA) i zawartość glutenu
z obliczenia.
Uaktualnienie dotyczyło zmian w zakresach pomiarowych dla wybranych parametrów oraz aktualizacji dokumentów odniesienia.