Nowe wydanie zakresu akredytacji AB 819
Szanowni Państwo,
miło mi jest poinformować Państwa, że dnia 30.05.2018 r. w Polskim Centrum Akredytacji została podjęta decyzja o utrzymaniu akredytacji Nr AB 819 w uzgodnionym zakresie.
Rozszerzyliśmy zakres akredytacji dla:
• badań chemicznych:
mięsa i przetworów mięsnych oraz wyrobów garmażeryjnych o:
- Zawartość kwasu benzoesowego „Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detekcją spektrofotometryczną (HPLC-UV)”,
- Zawartość kwasu sorbowego „Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detekcją spektrofotometryczną (HPLC-UV)”,
- Zawartość kwasu L-glutaminowego „Metoda enzymatyczno-spektrofotometryczna”,
Zawartość glutaminianu sodu z obliczeń,
- Zawartość etanolu „Metoda enzymatyczno-spektrofotometryczna”.
wyrobów i półproduktów ciastkarskich o:
- Zawartość tłuszczu całkowitego w suchej masie z obliczeń,
- Zawartość popiołu całkowitego w suchej masie z obliczeń.
• badań mikrobiologicznych:
mięsa i przetworów mięsnych o:
- Liczba Campylobacter spp. „Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy) uzupełniona testem biochemicznym i mikroskopowym”.
Zakres akredytacji został uaktualniony o nazewnictwo metod badawczych i numerację metod.
Dla przedmiotu badań Woda do spożycia przez ludzi zaktualizowana została norma na pobierania próbek wody do badań fizyko-chemicznych oraz w obszarze badań mikrobiologicznych norma w kierunku oznaczania Clostridium perfringens.