Seminarium pt. „Jakość a bezpieczeństwo żywności”
01.12.2023 r. w Niezależnym Laboratorium Badawczym STANLAB Sp. z o. o. odbyło się II Seminarium pt. „Jakość a bezpieczeństwo żywności”.
Na spotkaniu swoje prelekcje wygłosili zarówno pracownicy Laboratorium, jak również zaproszeni goście:
dr hab. inż. Katarzyna Stadnicka, prof. UMK z Wydziału Nauk o Zdrowiu CM UMK w Bydgoszczy, dr hab. inż. Hanna Jankowiak, prof. PBŚ oraz
prof. dr hab. inż. Dariusz Kokoszyński z Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt Politechniki Bydgoskiej, mgr Katarzyna Małecka i
mgr Katarzyna Góra z Air Products, dr inż. Joanna Szulc z Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej Politechniki Bydgoskiej,
mgr inż. Maciej Wysocki - hodowca bydła rasy Highland, producent marki "Królewska Wołowina", Włodzimierz Łusiak, właściciel marki „Smilk” i
PPHU „Proszki Mleczne” w Nakle nad Notecią oraz dyplomowany ekotrofolog, mgr Katharina Nogossek z Dr Berns Laboratorium GmbH & Co. KB, z Grupy Ariana Holding.
Tematy prezentowane na seminarium dotyczyły następujących zagadnień:
1. Słowo wstępne na temat jakości.
2. Zdrowa żywność.
3. Czynniki kształtujące jakość mięsa wieprzowego.
4. Skład tuszki i wybrane cechy jakości mięsa kaczek utrzymywanych w kraju.
5. Pobieranie i przygotowanie próbek do badań laboratoryjnych oraz jego wpływ na wyniki badań chemicznych i mikrobiologicznych.
6. Monitoring parametrów mikrobiologicznych w zakładzie produkcyjnym.
7. Węglowodory olejów mineralnych w żywności.
8. Rola gazów w procesie pakowania żywności.
9. Żywność pod lupą. Jak wykryć zafałszowania żywności?
10. „Colostrum” - cud natury.
11. HACCP: Wdrożenie wytycznych Komisji Europejskiej.
Dodatkowo, uczestnicy seminarium mieli możliwość degustacji hamburgerów z „królewskiej wołowiny”, a studenci ze Studenckiego Koła Naukowego WHiBZ PBŚ „Alfa Animalis” mogli zobaczyć różne metody oceny jakości żywności w naszym Laboratorium. Było to już drugie tego typu spotkanie dla producentów branży spożywczej. Dziękujemy Wszystkim za przyjęcie naszego zaproszenia i mamy nadzieję na kolejne spotkania
Materiały do pobrania:
Prezentacje: POBIERZ
Zdjęcia: POBIERZ